Anlita en flyttfirma 

Ska du flytta? Eller kanske hjälpa någon med flytten? Det finns mängder av flyttfirmor som erbjuder de tjänster du kan behöva, men bland alla dessa – hur vet du att du väljer den som är bäst för dig? 

 Det är alltid bra att jämföra olika erbjudanden och inte ta den första bästa flyttfirman. Se över vilka tjänster du behöver. Flyttfirmor kan både packa, flytta och städa om du så önskar. Det är betydligt roligare att kunna fokusera på hur din nya bostad ska se ut istället för att släpa på möbler. 

Välj bland flyttfirmor 

Hur väljer jag rätt flyttfirma? 

Det kan löna sig att kontakta flera. Ta in offerter från flyttfirma stockholm eller ring och prata med dem, jämför och förhandla priset, men kontrollera att de verkligen kan göra det du begär. Så här kan du gå tillväga: 

  • Begär priser/ offerter från tre-fyra flyttfirmor. 
  • Se efter om flyttfirman är medlem i branschorganisationer som S3F eller SMF. 
  • Ta organisationsnummer och kolla upp detta via Skatteverket. 
  • Begär kopia på flyttfirmans försäkring om något skulle hända. 

Begär ett skriftligt avtal med flyttfirman där du tydligt kan se vad som ska utföras samt det överenskomna priset. Du kommer att behöva beskriva rum för rum exakt vad som ska utföras, om någon möbel är extra tung och skrymmande och vilka flyttlådor som ska flyttas. 

Vad kostar det att anlita en flyttfirma? 

Man kan egentligen bara göra en grov uppskattning eftersom priser kan variera. Kom dock ihåg att du kan nyttja RUT- avdraget på alla arbetsrelaterade tjänster, detta innebär ett avdrag på 50 % som görs av flyttfirman direkt på fakturan innan den sänds till dig. Flyttfirmorna clearar sedan detta med Skatteverket. Observera att RUT endast gäller för tjänster och inte för material eller transportkostnader. 

En ungefärlig kostnad för att anlita en flyttfirma brukar ligga runt cirka 70 kronor per kvadratmeter inklusive lastbil, räknat efter RUT-avdrag, det vill säga det du betalar. Flyttar du till annan ort och det blir en långkörning blir det förstås ett högre pris per kvadratmeter, alternativt som tilläggskostnad. I det stora hela är det ändå inte så dyrt med tanke på att du sparar din rygg, samt sparar tid – och inte minst har flyttfirman erfarenhet av att packa ditt bohag så att det inte skadas under transporten. 

Vilka faktorer påverkar flyttfirmors priser? 

Körsträckan påverkar milpriset, vilket bestäms av hur lång sträckan är mellan din gamla och nya bostad. Hur många möbler du har påverkar priset, samt om det är något extra tungt och skrymmande som exempelvis en flygel. Hur många flyttkartonger du har påverkar också, vissa flyttfirmor kalkylerar priser baserat på hur stor volym ditt bohag tar upp. Även saker i förvaring som i källare och garaget ska ingå. Oftast är det dyrare att flytta på helger och billigare på vardagar. 

Packning och emballage samt flyttstädning är extratjänster, vissa firmor erbjuder också magasinering. I slutändan blir flytten betydligt bekvämare genom att anlita en flyttfirma. 

Källförteckning: 

https://www.hallakonsument.se/varor-och-tjanster/tips-infor-att-anlita-flyttfirma/  

https://www.flytta.se 

https://www.boupplysningen.se/tjanster/flytthjalp